
“Het recht op huisvesting is het economische, sociale en culturele recht op adequate huisvesting en onderdak. Het wordt onder meer erkend in de Nederlandse grondwet.”
Marcel Salverda (Modern Vakwerk 2021)

Woningtekort Nederland in 1 jaar oplossen?
Het recht op huisvesting is het economische, sociale en culturele recht op adequate huisvesting en onderdak. Het wordt onder meer erkend in de Nederlandse grondwet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UDHR) en het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (ICESCR).
Het is dus onbegrijpelijk dat Den Haag het zo ver heeft laten komen. Sterker nog dat ze er aan hebben bijgedragen, sterker nog dat het nog steeds niet opgelost is.
Ik beweer dat dit tekort in 1 jaar is op te lossen. Laten we eerst het probleem in kaart brengen:
Het woningtekort in Nederland bedraagt ruim 330.000 woningen.
Het gemiddelde huishouden in Nederland telt 2,1 personen, laten we dus voor het gemak als uitgangspunt het eerste Modern Vakwerk Huis nemen (ontworpen voor 2 personen). Dit vrijstaand huis zou prima passen op een perceel van 180m². Rekening houdend met extra ruimte voor de straten is dit 220m².
De totale behoefte is dan 72.600.000m² ofwel 72.6 km² ofwel iets meer dan de gemeente De Bilt, het rode gedeelte op de kaart van Nederland:
Ondanks dat Nederland dichtbevolkt is lijkt het me triviaal dat de ruimte niet het probleem is.
Vaak wordt gezegd dat we een tekort aan bouwvakkers hebben. Aangezien een bouwvakker 2 van deze Modern Vakwerk huizen eigenhandig per jaar kan bouwen hebben we er 165.000 nodig. In Nederland zijn 1.3 miljoen banen (fulltime) in de bouw. Dus met 13% hiervan kunnen we het probleem in 1 jaar tijd oplossen. Lijkt me realistisch genoeg. En met de bouwhandleiding zou er ook een beroep op arbeiders uit andere sectoren gedaan kunnen worden of op de toekomstige eigenaren.
Stikstof is geen issue bij deze bouwwijze.
Modern Vakwerk is een killer voor de stikstofproblematiek omdat er nauwelijks grote machines, kranen en dergelijke nodig zijn. Belastend zijn enkel het grondwerk en de aanvoer van de bouwmaterialen (zij het in veel kleinere hoeveelheid, in omvang en gewicht). Het kan al gebouwd worden met wat handgereedschap, een rolsteiger en ladder. Modern Vakwerk is ook geschikt als prefab maar doordat Modern Vakwerk al zo extreem snel op locatie te bouwen is heeft het geringe meerwaarde en levert het extra speciaal transport op wat extra kosten en stikstof met zich meebrengt.
Het wordt dus tijd dat Den Haag het probleem oppakt en aanpakt; Build Back Better!
Hierbij mag ook nog aandacht besteed worden aan het proces ter verkrijging van de bouwvergunning. Hier gaat onevenredig veel tijd en geld inzitten, denk hierbij aan aanpassingen aan bestemmingsplannen, bodemonderzoek, geluidonderzoek, archeologisch onderzoek, toetsing welstandscommissie, etc.
Waar wachten we op? Build The Future Back Better, nu en voor de volgende generaties!
Like, Share and Connect us!
Laat je collega’s en vrienden weten wat je van het concept vindt.
Think globally, act locally. Vote for Viability!
Studio 1.25 streeft er naar om alle copyrights van gebruikte media te achterhalen en te vermelden.
Marcel Salverda
Wim van Groenendaal, Zebra Fotostudios, Venlo The Netherlands
chris-barbalis-dhvtr5fwbHI-unsplash.jpg
Photo by Frédéric Paulussenon Unsplash