“Het recht op huisvesting is het economische, sociale en culturele recht op adequate huisvesting en onderdak. Het wordt onder meer erkend in de Nederlandse grondwet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UDHR) en het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (ICESCR).”

Marcel Salverda (Modern Vakwerk 2021)

Middel 1VW

Zo’n 50% goedkoper als traditionele woningbouw!

Veel sneller. Casco al in 200 manuren!

Veel beter voor het milieu en een stikstof killer!

Gelijk wooncomfort.

Back to the Future!

Er is de laatste tijd veel te doen over houtbouw en terecht. Echter als nadeel wordt vaak genoemd dat het duurder is dan traditionele bouw. Nou dan is er goed nieuws: Modern Vakwerk is dit zeker niet, het is maar liefst zo’n 50%(!) goedkoper dan traditionele bouw.

Vakwerkhuizen zijn uit armoede ontstaan. Met materialen uit de omgeving werden goedkope huizen gebouwd. Het concept is naar de 21e eeuw ge-upgrade middels nieuw ontwerp, nieuwe technieken en materiaalkeuze. Modern Vakwerk is veel sneller te bouwen, veel eenvoudiger te bouwen, veel beter voor het milieu en veel beter voor de portemonnee. Dit kan doordat het hele bouwproces onder de loep is genomen en compleet geredesigned. Bij alles is de vraag gesteld, waarom, waarom zo, zou het ook anders kunnen of met andere materialen. Bij het ontwerp zijn bij alle keuzes de gevolgen zorgvuldig afgewogen. Ook is er oog voor optimalisatie tussen de verschillende bouwfasen. Al met al is er heel veel efficiëntie en effectiviteit gewonnen waarbij het woongenot zoals we dat gewend zijn gewaarborgd blijft. Daarnaast is er nog steeds ruimte voor verdere verbetering door onder meer standaardisatie en door gebruik te maken van schaalvoordelen.

Modern Vakwerk

Modern Vakwerk vereist veel minder grondstoffen en ook minder belastende grondstoffen. Modern Vakwerk is duurzaam en zelfs grotendeels circulair. Ook is de stap naar energieneutraal en/of passiefhuis klein zelfs heel klein, ook prijstechnisch!
Ten opzichte van andere houtbouw gebruikt Modern Vakwerk veel minder hout. Ook betreft het onbewerkt hout en geen bewerkt hout zoals underlayment, multiplex of CLT.

 

Een killer voor de Stikstofproblematiek

Modern Vakwerk is een killer voor de stikstofproblematiek omdat er nauwelijks grote machines, kranen en dergelijke nodig zijn. Belastend zijn enkel het grondwerk en de aanvoer de bouwmaterialen (zij het in veel kleinere hoeveelheid, in omvang en gewicht). Het kan al gebouwd worden met wat handgereedschap, een rolsteiger en ladder. Modern Vakwerk is ook geschikt als prefab maar doordat Modern Vakwerk al zo extreem snel op locatie te bouwen is heeft het geringe meerwaarde en levert het extra speciaal transport op, wat extra kosten en stikstof met zich meebrengt. Daarnaast is er dan ook een locatie met werkplaats nodig.

 

Toepassing en Uitstraling

Modern Vakwerk kan worden toegepast in bijna elk soort nieuwbouwhuis. Het is flexibel qua lengte en breedte, er zijn één of meerdere verdiepingen mogelijk en kan uitgevoerd worden met zowel hellend als plat dak. Ook zijn er qua uiterlijk meerdere mogelijkheden, uiteraard de vakwerkstijl maar is ook uit te voeren als traditionele bakstenen huis of met volledig gladde gestukadoorde buitenmuren zonder dat de balken nog zichtbaar zijn.

 

Like, Share and Connect us!

Laat je collega’s en vrienden weten wat je van het concept vindt.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Think globally, act locally. Vote for Viability!

Het eerste Modern Vakwerk Huis:  voor, tijdens en na  deze bouw.

Het woningtekort van 330.0000 woningen is binnen 1 jaar wel al op te lossen.

Een in depth analysis van de woningmarkt: fundamentele manco´s  in de markt.